DHTT

Ha szeptember, akkor Dél-Hargita Teljesítménytúra!

 

A Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület szervezésében, mondhatni a legkiemelkedőbb események közé tartozik a Dél-Hargita Teljesítménytúra, melynek koordinátora és főszervezője Daday Hunor. Az idén tizenegyedik alkalommal, szeptember 9-én került megrendezésre, ez az igencsak nagy népszerűségnek örvendő esemény. A szervezést hosszas és jól összehangolt csapatmunka előzte meg.

Az idei eseményen is, akárcsak az utóbbi években, egy kivételével, minden táv a zsögödfürdői strandról indult és ide ért célba. Ilyenformán a strand a házigazda szerepét vállalta.  

A gyalogos résztvevők három táv közül választhattak, 15, 25 és 40 kilométeres szakaszokon próbálhatták ki állóképességüket. A 40 km-es szakasz útvonala követve a hagyományos útvonalat, a Dél-Hargita gerincvonalán haladt végig, Tusnádfürdőről indulva, a kék sávjelzést követte egészen a Hirtelen-pusztáig, majd eltért keleti irányba. A szervezők a kerékpárosokra is gondoltak, számukra egy 35 és egy 75 kilométeres útvonal volt a „kínálat˝, így mindenki a számára legmegfelelőbb kihívást jelentő útvonalat választhatta. A teljesítménytúrára benevezők az adott távon berendezett, úgynevezett ellenőrző pontokon kellett áthaladjanak. Ottjártukat a rajtnál kapott túrafüzetbe ragasztott matricával, valamit az áthaladási időpont beírásával igazolták az „állomásbírók. Összesen 10 ilyen ellenőrző pont volt felállítva.

Reggeli köd köszöntött bennünket Zsögödfürdőn, ám a Nap sugarai ezúttal is erősebbnek bizonyultak és mint, ahogy azt az előrejelzések is mutatták, szép idővel ajándékoztak meg az égiek. Ennek köszönhetően a teljesítménytúra távjain összesen 364 rajtolót számláltunk, melyből közel 50 személy gyerek (diák) volt. A 15 kilométeres gyalogos távon 132, a 25 kilométeresen 110, a 40 kilométeresen 56 résztvevőt regisztráltunk. Ami a kerékpárosokat illeti, a 35 kilométeres távra 38, a 75 kilométeresre pedig 28 tekerni vágyó személy nevezett be.

A legtöbb résztvevő Csíkszeredából és környékéről érkezett, emellett számos turista vett részt Székelyudvarhelyről, Székelykeresztúrról, Gyergyószentmiklósról, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, de Szovátáról, Barótról, Székesfehérvárról, Gyimesekből, Budapestről, Brassóból, Nagyváradról, Kolozsvárról, Szatmárnémetiből, Nagybányáról is voltak rajtolók, sőt még Vietnámból is.

A távok teljesítését követően a résztvevőket meleg étel várta, kétféle krumplitokányból választhattak, húsos és vegetáriánus változatból. Mindkettő népszerűnek bizonyult. Mivel egész nap derűs, napsugaras időjárás volt, sokan a strand medencéiben is megmártóztak, mely igencsak jót tett fáradt izmaiknak.

A nap folyamán a Csíki Hegyimentő Egyesület önkéntesei is a rendelkezésünkre álltak és ahol kellett, ott segítettek, szerencsére komolyabb problémák nem adódtak.

Örülünk és köszönjük, hogy ilyen sokan választották rendezvényünket, jó volt látni a reggeli napsugarak fényében, a regisztrációnál gyülekező természetjárókat, kerékpárosokat, jó volt látni a célba érés után az elégedettséget, jókedvet sugárzó arcokat.

 

Lejegyezte, Hajnód Katalin.