Fénylánc a Pogány-havason

Téli napforduló ünnepe

 

Téli napforduló alkalmával, december 21-én 17:00 órakor indult el 13 fős csapatunk a Fügés-tetőről a Pogány-havasra megünnepelni a Kocsis György és Solti Imre túratársaink által  szervezett Fénylánc a Pogány-havason esemény keretében a téli napfordulót.

Miután megcsodáltuk a vörösen izzó naplementét,  fejlámpáink aprócska fényétől megvilágított úton elindultunk célunk felé. Túratársaink, Imre és Levente már előkészitették az őrtűzhöz szükséges anyagokat. A tűz meggyújtása után Imre a bevezetőben elmondta, hogy Őseink ezen a napon őrtűzeket gyújtottak, és az öreg Istenhez, a jó Atyához imádkoztak. Az Ők tiszteletükre, előttük meghajolva elevenítjük fel mi is  ezt a hagyományt.

Őseink decemberben, ezen a napon ünnepelték Kerecsen ünnepét. Kerecsen, a fény ünnepe, a Karácsony szavunk is ebből ered, de Kerecsen nem más mint a sólyom, a fény madara. Az ünnep akalmával  őseink, sólymokat repítettek, hogy az emberek lelke a sólymok közvetítésével közelebb kerüljön az újjászülető fényhez.

A téli napforduló ünnepe Őseink szokása szerint az újév kezdete is volt. Ilyenkor a leghatalmasabb a sötétség, és a legerősebbek a sötét erők. Azonban a legnagyobb sötétségben kell a fénynek megszületnie, és ezt segíti elő a Fénylánc is.

A bevezető után Dénes túratársunk felolvasta a Baranta himnuszt,  majd közösen elénekeltük a Csillagok, csillagok népdalt, amit néhány vers felolvasása követett.

Befejezésképpen elhangzott György túratársunk felolvasásában az arámi Miatyánk, ahogy azt Jézus Krisztus annak idején mondta.  Majd az Úr imádságának, a Miatyánk napjainkban ismert változata következett.

Közben csapatunk 24 főre bővült, 2o felnött és 4 gyerek. Együtt örültünk ennek a szép estének és egymás tásaságának. Nemsokára  elköszöntünk Imrétől és Leventétől, akik úgy döntöttek,  hogy a hegyen üdvözlik a napfelkeltét, aztán kis csapatunk elindult a hazafelé vezető úton.

Köszönjük ezt az ünnep előtti lelki feltöltődést!

 

Lejegyezte, Darvas Gabriella.