Nyergestetői emléktúra

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Csíkszéki Szakosztályának (CsEKE) szervezésében,  Kocsis György és Balázs-Bécsi Rozália vezetésével, 2023. március 15-én elindultunk, az immár hagyományossá vált Nyergestetői-emléktúrára, tiszteletünket tenni és koszorút elhelyezni az emlékmű együttesnél, valamint az 1848-49-es szabadságharc hőseire   emlékezni.

Bár az utóbbi néhány évben ezen túránk alkalmával mindig esős, havas és szeles volt az időjárás, ezúttal szerencsések voltunk, mivelhogy kellemes napsütéses idő ígérkezett.

Ezúttal 20-an gyűltünk őssze a találkozóhelyen, Csíkszentmárton csekefalvi letérőjénél. Rövid megbeszélés után elindultunk és a lakóházakat elhagyva, a szokásos módon körbeálltunk és túravezetőink röviden ősszefoglalva, felevelenitették a  Nyergestetői hősies csaták történetét, méltatva Tuzson János alezredes szerepét, aki maroknyi csapatával feltartóztatta az orosz-osztrák csapatokat. Ezután a csekefalvi patak mentén folytattuk utunkat.

Körülbelül 1,5 km megtétele után Meggyes tövénél jobbra fordultunk és nekivágtunk egy pulzus gyorsító emelkedőnek. Kis csapatunk vidáman haladt felfele, érezvén az ébredező természet frissitő energiáját. A gerincre kiérve csodálatos kilátás tárult elénk. Innen már a kék sáv jelzésen folytattuk utunkat, rövid kitérőt téve az 1164 méter magas Paphegyére. Szemetgyönyörködtető körpanorámában volt részünk. A tiszta időnek köszönhetően jól láthattuk a Fogarasi havasok és a  Bucsecs hófödte vonulatát, a párába burkolózó kis és nagy Királykő hegységet, a távolban a Kelemen havasokat. Továbbá látható volt, a Nemere, a Nagysándor, a Kárpátkanyar a Csukás  hegységgel, valamint a Kis és Nagycsomád, hátunknál pedig a Káposztástető, Sajhavas, Káronta, előttünk a Dél-Hargita vonulata, Pilicske, Mitácsok pusztája, Feketehegy, Angyalka kő, Kakukkhegy, Büdös fürdő, Csicsói Hargita, a távolban pedig a Kelemen havasok és a Nagyhagymás.

Ezután következett egy hosszabb pihenő, mialatt elfogyasztottuk az ebédünket. Kedves Zsuzsa túratársunknak köszönhetően, egy hiánypotló és tartalamas mini történelemórában volt részünk. Többek között ismertette Tuzson János  alezredes szabadságharcban teljesített szerepét, valamint a  Gál Sándor tábornokkal folytatott levelezésének tartalmát. Köszönet érte. 

Felszedelőzködve éhségünket kielégítve és sok hasznos információval gazdagodva, folytattuk utunkat. Túravezetőink hazafias dalokat tartalmazó énekesfüzeteket osztottak szét, amit persze rögtön használatba is vettünk és  közös énekléssel méginkább ráhangolódtunk a megemlékezésre.

Időben megérkeztünk a Nyergestetői emlékmű együtteshez, egy közös imával tiszteltünket tettük a temetőben, ezután résztvettünk a színvonalas megemlékezésen. Koszorúzás után közös fotó készítettünk az emlékműnél, majd György túravezetőnk felolvasta Kányádi Sándor Nyergestető című versét.

Hazafelé a  Hosszúhavasi  emelkedőn az igenis barátságos agyagos sárban kaptattunk felfelé. A hármashatár, Cecele irányát követve hamarosan elértük az Ágyúk ponkját, majd a gericnről letértünk és enyhén jobbra fordulva rátaláltunk a Lázárfalvába vezető erdei útra. Körülbelül egy órai ereszkedő után elértük a Kápolnamezői utat  és rövidesen megérkeztünk Lázárfalvában levő CsEKE házhoz. Gondoskodó szomszédunk most is finom meleg gyógynövény teával várt bennünket, amit boldogan és sikerélményekkel gazdagon  iszogattunk, a közel 20 km és  +/- 650 méter szintkülönbség megtétele után.

Köszönjük túravezetőinknek a szervezést és túratársainknak a részvételt.

Jó volt együtt emlékezni!

Lejegyezte,

Gergely Anna